Ten trik sprawił, że kasza jaglana zawsze wychodzi sypka i bez goryczki. Gotuj ją tylko tak

Dodano:
Kasza jaglana na sypko Źródło: Shutterstock / minadezhda
Ten patent na jagły uwolnił mnie od ciągłych zmagań. Kaszy nie muszę już rozbijać widelcem, bo wychodzi sypka prosto z garnka. Sama nie wpadłabym na to, by tak ją przyrządzać.

Bryła kaszy w garnku to zmora wszystkich osób sięgających po to zboże. Ziarenka są tak drobne, że rozmieszanie ich z mlekiem czy sosem często graniczy z cudem. Wystarczy jednak mała zmiana w przygotowaniu, by uzyskać idealną sypkość, a przy tym pozbyć się goryczy.

Jak ugotować kaszę jaglaną na sypko?

Kluczem do sukcesu jest podprażenie ziaren bez oleju. Wsypuję je do garnka o grubym dnie, włączam palnik i przez cały czas mieszam kaszą drewnianą szpatułką. To, czy jest gotowa, sprawdzam po zapachu. Gdy zaczyna się rozgrzewać, pachnie najpierw mąką. Później pojawia się aromat gotowanego makaronu. Następnie stopniowo zanika i wyczuwam pierwsze palone nuty, co trwa w sumie około 6 minut. Wtedy jagły szybko zalewam wrzątkiem i wyłączam gaz. Dopełniam garnek zimną wodą, odlewam ją, po czym płuczę jagły kolejną porcją.

Kaszę mogę już zalewać wrzątkiem. Biorę dwa razy więcej wody niż ziaren, solę do smaku (na dwie szklanki to zwykle płaska łyżeczka) i gotuję pod przykryciem około 20 minut. Wyłączam grzanie w momencie, gdy z dna zniknie cała woda. Sprawdzam to patyczkiem do sushi albo nożem, rozsuwając kaszę w garnku. Można od razu ją jeść, choć zwykle pozostawiam na parę minut pokrywkę.

Z czym można jeść kaszę jaglaną?

Tak samo, jak inne zboża, jagły są świetnym dodatkiem do dań śniadaniowych, obiadowych i deserów. Neutralny smak sprawia, że można zrobić z nich roślinne mleczko, bezglutenowe naleśniki czy krem bezmleczny. Bardziej powszechnych zastosowań ugotowany ziaren jest naprawdę wiele:

  • Jaglanka – kasza rozgotowana z mlekiem z powodzeniem zastąpi owsiankę.
  • Sałatka – pasują tu wszystkie warzywa, również pieczone, grillowane, gotowane czy z parowaru.
  • Danie z sosem – w potrawach jednogarnkowych zastąpi ryż, inne rodzaje kasz czy makaron.
  • Farsz – wymieszana z warzywami, mięsem, serem czy jajkiem sprawdzi się jako nadzienie do papryki, cukinii, ziemniaków czy np. kurczaka.
  • Dania smażone – ze spajającymi dodatkami zamieni się w kotlety, burgery, pulpety czy pyszne i zdrowe placki jaglane.
  • Baza deserów – po zmiksowaniu z mlekiem przyjmie słodkie dodatki i korzenne przyprawy.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...